sobota, 4. avgust 2012

Skrivnosti divjine Amazonije - 1.del


Južna Amerika je ogromna. Od Andov, do amazonskega pragozda… In misliva, da bi nekaj manjkalo, če ne bi obiskala tudi tega dela. Ta prava jungla. Kot jo vidiš na slikah, ko listaš National Geographic…
Iti sam, je praktično nemogoče, zato sva se kljub vsemu odločila, da greva z agencijo (zarečenega kruha se največ poje).
Nisva si predstavljala, kaj naju bo čakalo. Kakšna kača (anakonda), vožnja po reki, nočni glasovi iz gozda, upala sva da ne bo preveč komarjev ali kakšnih drugačnih insektov… Vse se je odvrtelo hitreje, kot sva si mislila.
Nočni vožnji do izhodišča je sledil zajtrk, spoznavanje z ostalimi iz skupine, nato vožnja z avtobusom do vhoda naconalnega parka, hitro kosilo, ter vožnja z motornim kanujem do Samona lodga, naše baze.




Že ob sami vožnji nam je vodič razkril marsikatero skrivnost džungle, ki se je skrivala za bujnim zelenjem tropskega rastja. Presenetila nas je anakonda, ki se ni pustila motit na deblu sredi reke, marsikje pa so se po drevesih ob bregovih reke »sprehajale« različne opice.




Sprejem v lodgu ni trajal dolgo, saj nas je čakala še nočna vožnja po reki in njenih rokavih, ter iskanje nočnih živali. Vodič se je tukaj res izkazal, saj je praktično v popolni temi med vožnjo s čolnom zgolj s preletom soja svetilke našel kajmane (krokodile) in kače, ki so se skrivale globoko med listjem ob reki. Kljub dokaj napornemu dnevu je bil še vedno neverjeten občutek, ko se kači v njenem naravnem okolju približaš na vsega nekaj centimetrov…


Drugi dan nas je čakal sprehod po kopnem delu pragozda. »Kopno« je tukaj zelo relativna stvar, saj lahko pomeni tudi meter globoko močvirje, kjer ti navadni gumijasti škornji ne pomagajo preveč…






Naš namen je bil najti strupeno rdečo žabo, ki smo jo z veliko vztrajnosti vodiča tudi uspeli najti. Žaba lahko ubije 5 odraslih ljudi, če jo pojejo, sicer ni nevarna. Poleg tega smo videli še nekaj »navadnih« žab in zelo pestro tropsko rastje deževnega pragozda. Z dolgimi lijanami smo se igrali Tarzane, seveda pa se je po blatnem sprehodu potrebno še okopati v prijetno topli laguni :).







Ni komentarjev:

Objavite komentar