ponedeljek, 6. avgust 2012

Počitnice ali potovanje?


Na poti večkrat srečaš najrazličnejše ljudi, predvsem v skupnih kuhinjah v hostlih, v dnevnih sobah ali na skupnih turah. Večinoma izmenjaš nekaj uporabnih informacij, v smislu, kako prestopiti mejo, kateri hostel je OK, katere znamenitosti ob poti so vredne ogleda, ipd. Ponavadi te še kdo vpraša koliko časa si že tu in koliko časa še imaš. Včeraj pa naju je en angleški par vprašal ali sva na počitnicah ali na potovanju?

Presenečena najprej niti nisva vedela, kaj odgovoriti, saj naju tega še nihče nikoli ni vprašal. Dejansko sva se zamislila, v čem je pravzaprav razlika. Ali sva prišla sem na počitnice? Kaj pravzaprav je potovanje?
Vedno, ko je kadarkoli tema nanesla na to, da sva kjerkoli kdaj potovala, me je Titina popravila, da to ni bilo potovanje, le pohajanje naokrog. Potovanja vendarle trajajo več časa…
Tokrat pa sva se zedinila, da sva na potovanju, saj bova na poti več kot pol leta. V vsem tem času ne moreš ravno vsak dan hiteti od znamenitosti do znamenitosti. Tudi kakšen dan počitka vsake toliko ne zadošča. Potrebno je potovati z občutkom, si vzeti vsak dan čas zase, se pogovarjati o vsakdanjih stvareh, kot se doma in takoj ukrepati, če komu kaj ne ustreza in se ne počuti sproščeno. Bolj kot zgodovino kraja je pomembno spoznavati življenje ljudi v sedanjosti, se prilagoditi njihovemu načinu življenja, a hkrati  spoštovati lastne vrednote, ki se jih držiš tudi doma.
Angleža sta povedala, da potujeta že 5 mesecev, skupaj pa imata leto časa. In zmenila sta se, da nikjer ne spita manj kot 3 noči, saj lahko le tako potuješ dovolj sproščeno - potovanje te izmuči, predvsem 7-15 urne vožnje z avtobusi, zato en dan tako ali tako potrebuješ, da prideš k sebi, zadnji dan pa že spet pakiraš in potuješ.
Potrebno se je razvajati, sprostiti vse čute in vsrkavati vase energijo, ki ti jo ponuja svet. Zato tečeva, en krog okoli mesta ali pa do slapov, razglednih točk,… Jeva odlično hrano, preživljava čas drug z drugim, z ljudmi ki so tisti trenutek okoli naju, včasih imaš glavo polno le svojih misli…
Potrebno je živeti.



Ni komentarjev:

Objavite komentar