nedelja, 5. avgust 2012

Skrivnosti divjine amazonije – 2.del


Ekvador velja za eno najbolj raznolikih držav v pestrosti vrst živih bitij. Neverjetno koliko raznolikih rastlin in živali lahko živi v popolnem sožitju na relativno majhnem prostoru. V isti laguni, kjer živijo anakonde in kajmani, lahko loviš piranhe in hkrati brezskrbno plavaš - ena izmed aktivnosti je bila namreč tudi lovljenje piranh. Midva sva se tega sicer vzdržala, ostali pa so kar navdušeno poskušali kaj ujeti, vendar bolj neuspešno. Sva pa izvedela, da če padeš v vodo, polno piranh, te le-te ne bodo pojedle, kot to prikažejo v filmih. Na srečo, saj se je čoln nekajkrat kar nevarno zazibal...



En večer smo se odpravili na nočni pohod in doživeli, kako gozd oživi ponoči. Po sončnem zahodu so se iz vseh strani začele oglašati najrazličnejše živali, vodič pa je s pomočjo svetilke in pa seveda rok iz lukenj zvabil cele družine pajkov, insektov in kač. Miril nas je sicer, da nobena žival za človeka ni nevarna, če te pa slučajno piči kak pajek, kvečjemu malo boli nekaj dni. Je bilo kar malo odpaljeno, ko smo ugasnili svetilke, bila je popolna tema, vse naokrog je nekaj šumelo, videla nisva prav nič pred sabo in samo upala sem, da mi ravno takrat ne leze kaj po glavi…





Obiskali smo tudi avtohtone prebivalce džungle, ter pravega šamana. Napravil se je v svoja slavnostna oblačila, se namazal in nam razložil, kako se je učil od svojega osmega leta naprej o zdravilnih rastlinah in metodah; to znanje se prenaša iz roda v rod, on se je učil pri svojem dedku, sedaj svoje znanje že prenaša na sina. Meni se je zdelo, da oddaja prav nekakšno pomirjujočo energijo. Priznal je, da ni vsemogočen in da vseh bolezni ne more pozdraviti; tako se odloči tudi, da koga pošlje v bolnico.



Po kratki predstavitveni terapiji s koprivi podobno rastlino smo se odpravili do naslednje vasi, kjer nam je prijazna teta pokazala celoten postopek izdelave njihove vsakodnevne tipične hrane iz juke (rastlina, kot nekakšen gomolj, ki ga izpuliš iz zemlje).




Seveda je tudi zadnji popoldan sledilo sprostitveno kopanje v laguni ob sončnem zahodu in globok spanec pod skupno streho s tarantelami :).





Ko sva sedaj gledala slike, sva šele dojela, kaj in koga vse sva videla. Da vidiš anakondo v njenem naravnem okolju ni kar tako, tudi če je le mala oz. baby anakonda :).



 Skupinska slika pred največjim drevesom v tem delu jungle


Ni komentarjev:

Objavite komentar