sreda, 2. julij 2014

Amritsar

Mesto, ki naju je pozitivno presenetilo.
Pohajanje po ulicah, posedanje ob Zlatem templju, odkrivanje drugih kotičkov mesta (sama in s pomočjo vodenega ogleda), preskušanje Punjabi hrane, uživanje - življenje in potovanje hkrati.
Doletela naju je tudi prva zastrupitev s hrano, pa sva preživela :)

Nekaj utrinkov:
Okoli templja so ceste zapolnjene s prometom in hupanjem.

Tipična podoba Sikh-a. Turban na glavi, spodaj skriti dolgi lasje in dolga brada. Verjamejo v to, da si ne strižejo las, ne brade, ne nobenih ostalih dlak po telesu (ženske). Kakršne nas je on ustvaril, takšni smo. (Če se briješ/strižeš ti vse še bolj raste, s tem pa je bolj zakrita koža in ne dobiš dovolj vitamina D. On že ve. Zakaj pa imamo samo ena usta in en nos ;) ).

Skrite kotičke mesta in zanimive zgradbe nam je pokazal g. Singh; zelo ponosen in entuziastičen gospod. Preživeli smo lepo dopoldne.

Punjabi hrana : sladka, težka, mastna. Gospod se je ravno lotil sladkarij :)

V starem delu mesta ima veliko zgradb take navzdol obrnjene roke, ki s prstom kažejo navzdol, proti zemlji. Pomenijo, da moraš ostati na realnih tleh, skromen.


Priprava Kulche : verjento najbolj znana Punjabi hrana.

Testo iz moke, napolnjeno s krompirjem, čebulo in začimbami, pečeno v tandoori peči in premazano z ogromnooo masla. Ni slabo.

Poleg dobiš ponavadi še kari iz čičerike in pa solato. To pa ni bilo tako dobro :)

Tu pa smo poskusili kari iz sojinega mesa.

Zdela sva se jim zelo zanimiva, želeli so da jih slikava.



 Na cycle-rikši. Včasih so se nama "smilili" ubogi suhi Indijci, ki so gonili pedala. Sedaj pa sva sprejela dejstvo, da je to za njih služba. In če lahko pomagava :). Dober način spoznavanja mest.

 Poleg zlatega templja je v okolici še nekaj manjših in ravno tako zanimivih. V tem sva se plazila po tunelih, labirintih, da sva prišla do konca. 

Načičkani v indijskem stilu :)

 Tudi naju so blagoslovili. Nasploh so vsi zelo prijazni.

 Okoli mesta je 18 vrat, povezanih z obzidjem, ki varuje zlati tempelj.

 Nepričakovano sva v hostlu dobila učno lekcijo priprave čapatijev.

 Nama je kar uspelo.


 Naslednje jutro sva v enem izmed Sikhovskih templjev lahko pomagala pri brezplačni pripravi obrokov za romarje. Ravno čapatiji :). Za vse sva bila prava atrakcija.

 Ogromni kotli za kuhanje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar