petek, 28. december 2012

Azija - pot in stroški


Tudi tokrat sva si vestno zapisovala vse stroške in jih obdelala v tabeli. 
Azija je na splošno precej cenejša, kot Južna Amerika, zato je povprečje nižje, kljub temu, da sva zaradi velikih razdalj kar nekajkrat letela. V strošek so tako zajeti tudi leti, pol pol glede na državi : Katmandu - Delhi, Kolkata - Kuala Lumpur in Kuala Lumpur - Phnom Penh. 
Ker so v Aziji nizkocenovni prevozniki lahko zelo poceni glede na razdaljo, se polet marsikdaj izplača. Nisva pa zajela letov iz Evrope.

Najina pot po Aziji

Živela sva podobno kot v Južni Ameriki, le kosila si nisva kuhala sama, saj je hrana na splošno zelo poceni in dobra. V Nepalu sva marsikaj prišparala na račun gorilnika in posode, saj je čaj na višini nad 4000 m.n.m. prav nesramno drag, druga pa tam tako ne piješ. Za zelo uporabno stvar se je izkazal tudi Steripen, prenosna UV lučka za "pretvarjanje nepitne vode v pitno". Na ta račun sva ne le prihranila kar nekaj denarja, ker ni več potrebe po kupovanju ustekleničene vode, ampak še kup plastenk, kar je zelo dobrodošlo (sploh na trekingu). 
Sicer pretirano šparala nisva, saj je vse načeloma dovolj poceni. Po stroških je izstopala edino Malezija, na račun prevozov in spanja. Hrana pa je tukaj izredno poceni  (vsaj kosilo, sadje je npr kar drago) in se jo najbolj splača kupovati na uličnih štantih, kjer je vedno dovolj izbire. Je pa tako ali tako najbolje jesti tam, kjer jedo domačini. In začuda, razen pokvarjene instant juhe v Boliviji in slabih higienskih razmer v Delhiju ni bilo ničesar, kar bi nama v 7 mesecih povzročilo večje prebavne težave :)

Presenetilo naju je, kako poceni je dejansko Kambodža. V stroške je poleg vsega (polovica 2 letalskih kart) zajeta tudi viza (20$ na osebo) ter 3-dnevna vstopnica za Angkor Wat (40$ na osebo). Kot celota - zelo poceni za potovati.

Povprečje na dan:


Skupni stroški:


Ni komentarjev:

Objavite komentar