četrtek, 6. december 2012

Miklavž nama je prinesel...

...MORJE!!

Dneve, ko je Slovenijo zajel mraz in sneg, preživljava na sončku in plaži. Morda sva res malo odmaknjena od vsega dogajanja (beri politike), a nama ni prav nič žal; v tem trenutku si ne želiva vrnitve domov.
Oddih na morju je prišel pred načrtovanim - bolj praktično in bližje se nama je zdelo, če si pogledava plaže v Kambodži namesto na Tajskem. Tako sva sedaj par dni preživela v Sihanouk Vill-u, na lepi peščeni plaži, s čistim morjem. Sva ostala kar na najbolj turističnem delu, saj se nama ni dalo za par dni na kaki otok ali kam na bolj oddaljeno. Negativna stran tega je, da najbližja plaža tu izgleda nekako tako: 4 m od morja prva vrsta ležalnikov, vzdolž slabega kilometra, vse skupaj pa je široko par deset metrov, v zadnji vrsti so "restavracije". Prideš na plažo, si izbereš ležalnik, k tebi prihiti mladenič z menijem, si nekaj naročiš (ponavadi za dolar) in si tem kupiš prostor pod senčnikom. Ko pogruntaš sistem je fajn, navadit se moraš le še na to, da ti na 10-15 min ponujajo masaže, manikuro, pedikuro, sadje, izlete z ladjico/party boat-e. Kar ti pač srce poželi. Dopoldan je vedno fajn, mirno, po 12 uri pa počasi začnejo polniti ležalnike vsi, ki so prejšnji večer ponočevali. In teh je kar nekaj.



Vse je poceni, predvsem pijača - v vsakem lokalu oglašujejo pivo za 0,5$, happy hours,... Zdi se nama, da so vse skupaj spremenili v kraj, kjer se lahko poceni napije in žura. Naokoli se sprehajajo (mo) več ali manj bledi zahodnjaki, stari 20 +/-  ali pa 60+/- (veliko je mešanih parov). In cele dni pijejo, poležavajo. In je to to.
Turizem tu ni prinesel nič dobrega. Tri ulice za plažo je pravi indijski slum. Beračijo mladi in stari. Otroci, ki bi morali biti v šoli, prodajajo zapestnice ali sadje. Prvič po Indiji sva morala barantati za hrano; ne samo ob plaži, tudi v mestu na tržnici... Razen redkih izjem ljudje na splošno niso prijazni.

Hvaležna sva za to, da veva da Kambodža v resnici ni takšna. Tu je le primer posledic turizma, ki gre v napačno smer. In ni edini.

Na ležalniku v prvi vrsti :)

Masaža za 3$ na uro in zastonj poskusna depilacija.

Kakorkoli, spet sva zaplavala v morju, začutila mivko pod bosimi nogami, vroče sonce po celem telesu. In prvič sva si lahko privoščila, da sva bila na peščeni plaži na ležalniku v prvi vrsti, vsak s svojim kokosom. Tudi to nekaj šteje. Celo masažo sva preizkusila (Petra sta masirali celo dve hkrati, kar pomeni štirje pari rok :) ), ni pa primerjave s tistimi na Tajskem, tle je bilo bolj vtiranje olja v kožo in božanje.



Toliko, da se vam v teh mrzlih dneh malo zalušta toplo morje :)

Tudi menihi uživajo na morju.


1 komentar: