torek, 9. oktober 2012

Taj Mahal


Eno izmed svetovnih čudes, za katerega že dolgo veš da obstaja, kako izgleda, kaj naj pričakuješ. Oziroma misliš, da veš.

Bilo je kot Machu Picchu, oziroma še lepše. Bilo je kot slika, prikazen, ki te enostavno zadane. In ko sva se med prvimi v dolgi vrsti v hitrem tempu sprehodila skozi mogočna južna vrata, naju je zadelo. V rahlih meglicah, pomešanih s prvo sončno svetlobo svežega jutra sva ga zagledala; takšnega kot ga ne vidiš na nobeni sliki. Lahko ga doživiš le v živo.

Skozi južna vrata...

...ko se zaveš da se je zjutraj splačalo vstati tako zgodaj :)

Prvi pogled naju je res zadel; ko se ti zazdi da je nekaj narejeno skorajda popolno.

Taj Mahal, ki velja za najlepšo zgradbo na svetu, oziroma vsaj eno izmed najlepših, je zgradil Shah Jahan v spomin svoji tretji ženi Mumtaz Mahal, ki je umrla med rojstvom njunega štirinajstega otroka, v 17.stoletju. Legenda pravi, da je Shaha smrt žene tako prizadela, da je čez noč osivel.
Pri gradnji naj bi sodelovalo več kot 20.000 ljudi, tudi strokovnjaki iz Evrope, ki so pomagali pri detajlih, pietri duri, iz tisočih poldragih kamnov.
Še danes izgleda enako lepo, belo in impresivno, skoraj tako kot ko je bil dokončan. Leta 2002 so ga obnovili, saj je zaradi onesnaženja začel izgubljati barvo, in sicer po starodavnem receptu - z mešanico  soli, kosmičev, mleka in limete, t.i. multani mitti, katero so v preteklosti uporabljale Indijke za lepo kožo. Danes je v radiu približno 1km prepovedan promet z vozili.

Ampak dovolj zgodovine :)

Res, prvi pogled je bil nepozaben. Misliva, da je bilo to to, kar je Shah želel z gradnjo doseči; da ob pogledu na Taj začutiš in vidiš vso ljubezen, bolečino ob izgubi žene, in lepoto. Kakorkoli zveni vse skupaj na trenutke skorajda osladno, jaz tega ne znam drugače opisati.
Popolna simetrija vseh strani Taja, minareti ki se dvigujejo visoko proti nebu, beli marmor z detajli, prelepimi vzorci z rožami, citati iz Korana na stenah, vrtovi naokoli, in odsev v vodi.
Je ena izmed stvari, ki bi jo privoščila vsakemu, da jo v življenju enkrat vidi.












Ni komentarjev:

Objavite komentar