nedelja, 14. oktober 2012

Pushkar


Karizmatično romarsko središče, ki je našlo mesto tudi na najinem potovalnem zemljevidu.
Gre za malo mestece, ki leži na obali svetega jezera. Legenda pravi, da je le-to nastalo, kamor je Brahmi (eden izmed treh glavnih hindujskih bogov, "god of creation") padel lotusov cvet.



Okoli jezera je 52 kopališč, kjer se romarji lahko okopajo v sveti vodi. V samem mestu in okolici pa je več kot 500 templjev različnih velikosti. Vsak pravi Hindujec naj bi mesto obiskal vsaj enkrat v življenju.


Naokoli so kopališča; od blizu ne smeš slikati, saj je kopanje sveti obred.


Mesto ima eno le eno glavno ulico, kjer se tako mešajo Indijci - Hindujci, krave in pujsi, turisti, opice in ostareli hipiji, "samooklicani duhovniki", vonjave dišečih palčk, kravjega dreka, preznojenih teles, ocvrtih indijskih prigrizkov, svetih rožic... Polno je prodajaln oblačil, turističnih agencij, prodajalcev živopisanih cvetov pred vhodi v templje, vse je skupaj zmešano. Ob katerem koli času dneva se po ulicah drenjajo množice, po poti vijugaš med motoristi, ljudmi, kravami.... Okoli odzvanja glasba, molitve, zvok bobnov, zvoncev, pa naj bo to ob štirih zjutraj ali enajstih zvečer.

Svete krave so res povsod :) 


Pri prodajalcu chai-a :)


Mesto te potegne vase, ljudje so prijazni, vsak si želi spregovoriti s teboj nekaj besed v angleščini, pa če je to le jutranji pozdrav.

Tu sva se ustavila za par dni, si odpočila in nabrala novih moči za nadaljevanje poti. Malo sva si oddahnila od velikih vročih mest; tu se temperatura ponoči vsaj spusti pod 30stopinj.

Tudi midva sva bila blagoslovljena - to je sicer potekalo s priokusom indijskega "natega". Na kratko - dva mladeniča sta bila čisto šokirana, ko nisva bila pripravljena plačati 40 dolarjev... Najina družina pa si ja zasluži več dolarjev/eurov/jenov, katerikoli denar pač le imava, ne le indijskih rupij...
Ampak dobro, to je Indija, prepustiti se toku življenja :) Go with the flow.


Ni komentarjev:

Objavite komentar