četrtek, 2. april 2015

Priprava na treking v Nepalu

Na treking v Nepalu sva šla že tolikokrat, da naju vedno kdo sprašuje za nasvete. Tako sva ugotovila, da bo najlažje če enkrat vse skupaj povzameva in napiševa. In kdaj če ne sedaj.

1. Izbira poti in načina treka
Tu imaš nešteto možnosti, od tega da greš sam, do skupine, vodiča (okoli 30 usd na dan navzgor, vključeno spanje in hrana, brez pijače), nosača (priporočeno 1000 rupij oz. 10 usd/dan); lahko dostopnih krajev do težje (le z letalom), t.i. tea-house-treking ali s šotori, kar ti srce poželi. Midva sva šla prvič z vodičem okoli Anapurn, potem pa vedno sama, s prenočevanjem v lodgih. Izbira je odvisna tudi od destinacije, saj so nekateri predeli zavarovana območja, kjer je vodič obvezen. 
Napisala bova nekaj več o temu če greš sam, spiš v lodgih oz teahousih, saj to najbolj poznava. 
Možnosti za samostojen treking so Langtang, Anapurne, Everest, in še nekaj manjših okoli Kathmanduja.

Tokrat sva šla pod Everest, od Jirija do Gokyota in nazaj.
Za trek potrebuješ TIMS (Trekker's Information Management System), ki stane 2015 rupij (20 eurov), dobiš ga v Katmanduju na turističnem uradu, 2 sliki in je to to.
Poleg tega je potrebno plačati še vstopnino za nacionalni park - Sagarmatha (30 eurov) Anapurne, Manaslu, tudi te lahko urediš na turističnem uradu, ali pa kar ob vstopu v nacionalni park.

2. Spanje
Noči preživljava v lodgih, namenjenih turistom. Za malo sobico z dvema posteljema lahko odšteješ od 50 – 500 rupij, odvisno od standarda in nadmorske višine. Večinoma le štiri tanke stene in dve mali postelji, včasih kaj več… WC je zunaj ali notri, tekoča voda v nižinah vedno blizu, višje gori le v kakem sodu.

3. Hrana
V lodgih imajo standardne menije, izbira več ali manj povsod enaka. Cene pa odvisne od lokacije in predvsem višine. Daal Bhat stane v regiji Everesta vse od 200 (Jiri) do 600 rupij ( s tem da nižje doli dobiš dodatno porcijo, višje pač ne); drugače pa krompir, riž, nudli, testnine, vse na podoben način, praženo, z zelenjavo, kje tudi s svežim jakovim sirom. Strošek pa postane predvsem topla pijača; skodelica navadnega črnega čaja gre od 20 pa vse do 120 rupij, kaj šele kaj drugega. Pa še vedno je to le 1,2 eura, kar še vedno ni drago. Vendar na velikih višinah, ko je vedno mraz, druga kot topla pijača ne pride v poštev, zato lahko pri nekaj litrih dnevno pijača predstavlja glavni strošek. Če potuješ dlje časa kot midva, se trudiš prihraniti tam kjer le gre. 
Zato je spodaj malo več nasvetov, kako prišparati pri hrani, predvsem pa tudi pridobiti na kvaliteti! le-le. Zapomni si le, da imej toliko s seboj kolikor lahko nosiš sam! (če nimaš nosača).

4. Oprema
Tu bova napisala, kaj vse se je znašlo v najinih nahrbtnikih, kaj najdeva nepogrešljivo; ostalo po izbiri. To sva spakirala midva, z idejo da greva vsaj za tri tedne, od nižin do 5000 m.n.m.). 

Oblačila : 
- 4 pare toplih nogavice (od tega ene kompresijske),
- 4 spodnje hlače (če imaš švic toplo priporočva),
- 1 dolge gate,
- 3 švic majce s kratkimi rokavi, 
- 2 švic majici z dolgimi rokavi,
- 1 dolge hlače za hodit (če imaš voljo lahko tudi dvoje), 
- 1 topla kapa/trak, 
- 1 kapca s šiltom in zaščito za vrat (sonce!), 
- 1 flis,
- 1  vetrovka, 
- 1 windstoper/puhovka, 
- 1 rutica, 
- 1 tople rokavice (lahko tudi dvoje), 
- 1 manjša topla odeja.

Obutev : 
- dobro uhojeni pohodni nepremočljivi čevlji, po možnosti visoki,
-  nekaj za nataknit kar se hitro posuši (crocsi).

Toaleta:
- wc papir (višje kot greš, dražji je a hvala bogu ga manjkrat rabiš ;) ),
- zobna ščetka in pasta, 
- par šampončkov za enkratno uporabo (topel tuš/vedro vroče vode včasih na voljo le na par dni),
- milo, 
- ščipalec/škarjice za nohte,
- leče in tekočina za leče, 
- krtača za lase, 
- vlažilni robčki (navadni in za intimno nego), 
- krema za sončenje!!, 
- labela, 
- dnevni vložki za punce.

Zdravila: 
- aspirin, lekadol, kaj proti driski, zaprtju, krčem, bolečinam, vsak sam najbolj ve.
- prva pomoč!

Hrana: 
brez česar ne moreš, predvsem pa priboljški – suho sadje, oreščki, čokoladice… Nakupi vse v Kathmanduju, kakšen priboljšek pa lahko tudi od doma :-)
Pri nama se je znašlo v nahrbtniku : čaj (v vrečkah) – se splača naročiti liter tople vode in dat notr eno vrečko (finančno je razmerje od 1:4-5), in tako lahko precej prišparaš. Včasih ponudiva tudi svojo skodelico za čaj, saj je še enkrat večja kot tista ki jo dobiš.
Suho sadje : jabolka, fige, oreščki ala pistacije, indisjki oreščki, pražena čičerika in leča, kokos, čokoladne kroglice, temna čokolada za namazat na kruh (zjutraj največkrat naročiva čapatije), tsampa (pražena ječmenova moka, tipična jed v Tibetu; zmešaš z malo vroče vode in je pripravljeno; zdravo in praktično), ovseni instant kosmiči,  ploščice,…
Sveže sadje (jabolka in mandarine, nakupila v Jiriju, pr. 5kg), šumeče tabletke/včasih cedevita; če je vroče res paše vmes ko so dnevi dolgi). Vse je odvisno od tega kaj imaš rad; svežega sadja višje skoraj ne dobiš.

Posoda:
- plinski gorilnik s 450g karušo,
- posoda 1l s pokrovko, 
- 2 skodelici (0,45l).  
- 2 eno-litrski čutarci, 
- 2 plastični žlici, 
- nož.

Za pitno vodo je za naju neprecenljiv steri-pen; če tega nimaš uporabljaj vsaj malo klorovo tabletko za razkužiti vodo (prihraniš predvsem na palstenkah!!!).

Ostalo : topla spalna vreča, 
zemljevid, kakšen opis poti, kompas, 
šivalni pribor, duck-tape,dežnik,
armafleks, 
blokec/dnevnik, 
s seboj imava tudi računalnik in telefon (opremila sva se s sim kartico in dostopom do interneta!), 
en velik in en mali fotoaparat, polnilne baterije, polnilec,
kljukice in vrvica za perilo, 
čelna svetilka, sončna očala, 
knjiga/karte za krajšanje prostih popoldnevov, 
nahrbtnik (najina sta 65 in 55+10) in prevleka za dež.

Spakiraj in veselo na pot.

Ampak : pazi - VIŠINSKA BOLEZEN! Že na višini Triglava te lahko zvije. Ni važno kako si pripravljen, kolikokrat si že bil na tako visoki nadmorski višini, vedno in povsod te lahko doleti. Zlato pravilo je ne spi več kot 300-500m višje kot prejšnji dan, ko si nad 3000m (Namche Bazaar jih ima okoli 3400m), in pa climb high, sleep low! V Machermu, Pericheju in Gokyotu so reševalne postaje - helikopter dnevno leta in pobira obnemogle trekingaše. Res, pazi nase!!!


Daal Bhat pri nosačih. Power 24 hour :)

Eno izmed kosil na poti - kuhan krompir ter sveža pekoča zelena priloga. Ter chaang. Hitro v telo, mišice in šibava dalje :).

Malica s pogledom na Himalajo.

Primer jedilnika. Vse bolj ali manj na isti način; krompir, riž, nudli; praženi, z zelenjavo,...


TIMS

Ena izmed sobic na trekingu ter najina zaloga svežega sadja.

Ko sva že usposobila gorilnik za topel čaj :).

Rešilna postaja v Machermu. Vsak dan ob treh je predavanje o višinski bolezni.

2 komentarja:

  1. Wooow, super post! Bo prišel še kako prav.. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ojla
    Me zanima če se da spalna vreča tudi rentat v Pokhari ali kathmanduju

    OdgovoriIzbriši