sobota, 21. julij 2012

Pridelava kave

Štiri dni oz. dopoldneve sva preživela kot prostovoljca, predvsem kot pomoč pri nabiranju in pridelavi kave, vmes pa so se znašla tudi druga opravila, kot npr. obiranje pomaranč., reševanje električne napeljave na posesti,…
Kava tu raste v senci dreves, kot se posadi – to je že prva stvar, kjer se razlikujejo od drugih pridelovalcev – na velikih plantažah raste namreč na direktnem soncu; s tem sicer hitreje dozori, vendar pa to prinese s seboj še en problem – izsekavanje gozdov.
Kot prvo je na vrsti nabiranje kave. Ker so letos že dvakrat imeli večjo žetev, je sedaj na drevesih ostalo povsod po malo zrelih zrn; le-te pustijo za prostovoljce, ki naj bi imeli več časa in potrpljenja, da izberejo le najboljša in najlepša zrna na grmovju. In to je čakalo naju. Dobila sva vsak svojo posodico, hitro lekcijo o temu, kako naj nabirava zrna, in gremo; dokler nama bo. Najprej sva rabila malo časa, da sva se ujela, in potem je steklo. Težko je  namreč videti takoj, katera zrna so dovolj zrela, katera manj, obenem še najti prosto pot med banananovci, paziti da ne zmotiš kakšne kače pri spanju na drevesu (sicer so naju pomirili, da rade jedo le polže, za ljudi pa so nestrupene), in se izogibati vejam. Ampak počasi je šlo, kmalu sva napolnila tri posodice. In bila precej utrujena. Na to so naju opozorili – ker je na grmovju toliko manj zrelih zrn, traja več časa, da jih nabereš dovolj.


Po obiranju sledi sušenje zrn na soncu in sicer z lupinami vred. Ta del se med pridelovalci kave kar razlikuje – zrna se seveda hitreje posušijo, če niso v lupini; in to naj bi počeli pri vseh večjih firmah, saj s tem močno skrajšajo čas pridelave, se pa ob enem izgubijo hranilne snovi, ki se nahajajo v lupini, zato je kava slabše kvalitete – in sušenje z lupino vred lahko traja tudi do enega leta – takrat naj bi bila kava najboljša.

Ko so zrna dovolj suha, jih je potrebno olupiti – v več fazah. Najprej ročno razbiješ lupine, nato jih ločiš od zrna z ventilatorjem (kar se nama je zdela super praktična zadeva), s sitom in na koncu najpomembnejši del – ročno prebereš vsa zrna. Tako gredo na praženje le najlepša in najboljša.



Po praženju je potrebno zrna le še zmleti in voila - skuhaš si odlično kavo :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar