nedelja, 13. september 2015

Šri Lanka. Prvi vtisi :-)

Iz Indonezije naju je pot vodila na Šri Lanko. 

Kakorkoli si želiš da ne bi imel pričakovanj, jih vedno imaš :). Trudiva se biti brez pričakovanj, oz vsaj s čim manjšimi. 
Tako sva tudi pripotovala na Šri Lanko. Zgradila sva si neko sliko. Na osnovi tega, kar so nama povedali drugi, kar sva prebrala, kar sva slišala... 
Pričakovala sva turistično razvito državo, s prijaznimi ljudmi, dobro hrano, lepimi plažami, dobrim čajem ;).

Že prvi voznik tuk tuka naju je kljub trdemu pogajanju za ceno prevoza in negodovanju presenetil z na koncu mehkim srcem in paketom žvečilnih. Že na prvi vožnji z avtobusom mi je priletna babica pomagala z nahrbtnikom, se iskreno smejala...

No, saj se niti teden dni nisva tu, vendar pa je splošni vtis kar nad pričakovanji :). Ljudje so prijazni, veliko jih govori angleško. Na tržnici so nama'ponujali sadje za poskusiti in se naju niti niso trudili nateg* za cene. Prijetna sprememba po pregovarjanju na Baliju.

Ceste se prečkajo na prehodu za pešce, vozniki celo ustavijo! Ko se drenjaš na avtobusu niti ni tako grozno, saj ljudje tu ne smrdijo ;) Malo grda a povsem iskrena opazka - ob podobni situaciji kje v Indiji je vcasih malo manjkalo, pa bi lahko bruhal od mešanice vonja po znoju, urinu, dišavah cigaret in se cesa, ki je sililo v nos.
Javni prevozi so smesno poceni. Za evro se lahko odpeljes tudi do 100km dalec v naslednje mesto. In državica je precej majhna, zato si lahko v enem dnevu iz peščenih plaž v hribovitem svetu neskončnimi zelenimi plantažami čaja.

Hrana - eni najboljših curryev kar sva jih kdaj jedla na poti. Daal oz leca je vedno polna, kuhana v kokosovem mleku. Sambali, zelenjavni kariji, za prste obliznit. Ko sem jih že začela jesti na žlico in podrla njihovo teorijo rižu s kariji -pri nama se to obrne okoli. 
Short eats kot kot jim recejo - vse sva ze poskusila. Nič kaj zdravi prigrizki - tri cetrt je ocvrtih - a kaj ko so tako dobri!!!
In pa najni kokosi - tu so oranžni, majhni, pravijo mu king coconut-i. Na vsakem vogalu. Zelo osvežilni in hranljivi!

Premikava se hitro. Pot sva morala kar malo načrtovati. Kolombo sva spustila, iz letališča sva se odpravila direktno do Kandya, saj sva si tam dala delati indijsko vizo. Potem sva si zaželela malo kulture in budizma, malo plaz, malo hribov... A Šri Lanka ti ponuja vse to. In še več. 

Povzetek :
Sri Lanka je preprosta, na easy. Malo mesanice med azijo in juzno indijo. Taka dobra kombinacija za nekoga, ki se ni pripravljen na kruto teto Indijo in pa mehko backpackersko JV azijo. Seveda je vse skupaj cisto subjektivna ocena.  
Zaenkrat uzivava v potovanju :-) končni vtisi pa se bodo še razvili. 

Nekaj prvih utrinkov :

Glej te banane!

 King coconut.


 Državica je posejana z lepimi stupami.

 Nikjer še nisva jedla boljših ananasov kot na Šri Lanki.

 Obrok za enega. Riž in zelenjavni kariji.

Utrinek z vasi - značilne dolge rdeče peščene ceste. Manjkajo le še gospe v belih oblačilih z dežniki v rokah, pa bi bila tipična slika s Šri Lanke.


 Nasmejani voznik tuk tuka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar