nedelja, 27. september 2015

Food to get fat for....

Mmmmmm.

Na Šri Lanki sva skorajda vedno in povsod dobro jedla. Še dobro, da tole piševa po obilnem in dobrem kosilu. Sicer bi bila spet lačna :).

Nekje sem prebrala : "Sri Lankan-food is to get fat for. " :). Misliva, da to drži. Ravno prav pekoča, z ravno pravo kombinacijo in razmerjem začimb, dovolj sveže zelenjave, kokosa, dostopna na vsakem koraku. 

Kaj moraš po najinem mnenju poskusiti, ko si na Šri Lanki:

Takole izgledajo t.i. "short eats-i". V ospredju so string hopperji - tanki riževi rezanci, ki jih jedo ponavadi za zajtrk, skupaj z dalom ali kakšnim drugim karijem.

Pokaži in naloži :).

Halapa : sladica - v list zavita iz ržene moke, koksa, medu in soli. Nama najljubša, a sva jo žal odkrila šele predzadnji dan.

Mamljive izložbe. Cena je 25 rupij - 0,17 eur.

Zadaj kokosov kruhek ali roti, z začimbami, sladko-slan, sveže spečen na vroči ponvi. Tudi največkrat za zajtrk. Potem pa so tu še vade, katere sva mazala vedno in povsod : kombinacija leče, riževe moke, čebule, začimb, čilija, v obliki krofa in ocvrto. Nikoli pa se nisva mogla upreti tudi dal vadam - lečin ali koruzni polpet, ravno prav hrustljav na zunaj in masten navznoter :). Oboje nepekoče, sicer ocvrto in ne najbolj zdravo ampak božanskega okusa.

Polna košara dobrot.

Prodajalec short-eatsov na vlaku. Ko ti zadiši že na 30m in potem pride mimo tebe, mmmm.... Prvi krog si vse nagledaš, drugi, tretji in četrti pa ješ :).

Zajtrk v hotelu. String hopperji iz rdečega riža, kokosovi rotiji, oranžen kokosov pekoči sambal, kari z jajci, maslo, palačinke s sladkim kokosovim nadevom.

Kottu roti - roti (nekvašen kruh), skupaj z nasekljano zelenjavo, mesom, ribami,... karkoli ti paše. Ponavadi te nanj opozori že glasen zvok sekljanja, ko z velikimi železnimi ne vem,noži ropotajo po vroči plošči. 

Končni izdelek - kottu roti vegetable. Mnjammi.

Nacionalna jed, odgovor na indijski thali, nepalski dal bhat : rice and curry. 
curry na Šri LAnki ne pomeni ene jedi, pač pa več : minimalno tri, lahko pa vse do deset različnih (zelenjavnih) jedi, v kombinaciji z velikim krožnikom riža. V malo lepših restavracijah dobiš vse v posebaj posodicah, v bolj loklanih vse na enem krožniku. Osnova je seveda daal, ki je bil nama tu najboljši kar sva jih kdaj jedla, vedno poln, in ne tako "juhast" kot kje v Indiji ali Nepalu. Tu pa res skoraj nisi mogel zgrešiti.

Tole je le za enega.

Daal, zelenjavni kari v kokosovem mleku, kari iz rdeče pese ter mallum - kot hladna solata, iz različne zelene zelenjave, kokosa in čilijev.

Dovolj za dva :).

Lokalna različica, vse na enem krožniku, ješ z rokami. Zraven je tudi papadam - tanek ocvrt kruhek kot čips, iz moke leče ali čičerike.

Okusno je lahko tudi, če je zavito v časopisni papir in ni postreženo na lepem belem krožniku. Na busni postaji v Negombu.

Včasih se težko odločiš kaj bi jedel. Tako sva si za kosilo kupila pri treh različnih prodajalceh in končni izdelek : lečin kari s svežim paradižnikom, skupaj s polpetki, samoso in hopperji - palačinke iz fermentirane riževe moke. 


Hopperje ponavadi lahko dobiš zvečer. Skupaj s sambalom in lečo. Odlična lahka večerja.

Vada z osvežilnim kokosovim sambarjem.

Tudi takšne postrežbe sva bila deležna. Self-service. Najina šibka točka. :)

Vse kar imava najraje, zbrano na kupu : dose, idliji (bolj južno indijska hrana), vade,...

Tako nastane zelenjavni roti - v obliki trikotnika testo polnjeno z zelenjavo.

Odkrila sva tudi coconut toddy, domače osvežilno pivo.

Najbolj okusne ananase kadarkoli sva jedla prav tu.

King coconut - majhen in oranžne lupine. Za vsakim vogalom. Osvežilen in hranljiv.

To je le en delček vsega, kar sva poskusila midva. In pa le vege opcije. Tako da je še veliko ostalo nenapisanega in blazno dobrega :).
Nasvet : če pohajaš tu okoli, poskusi vse kar ti vsaj malo zadiši. Saj bo vmes kakšen kiks, ampak v 90% pa ne. Tako da le pogumno. In pa vse je zelo poceni.

Če pa hodiš po Kandyu, pa je v središču mesta Soja meat center - z odličnim sladoledom, rotiji s sojinim mesom,.... Netipično a vredno obiska tudi za vse ne-vegane in mesojedce :).

Ni komentarjev:

Objavite komentar