sreda, 14. november 2012

Malezijska kulinarika

Med pohajanjem po Maleziji sva ugotovila, da se življenje le-tu vrti okoli hrane; naj bo to zajtrk, kosilo ali večerja, samo posedanje na kavici in prigrizkih, kakršnokoli praznovanje.
Bistveno v Maleziji niso njene naravne lepote, pač pa kulinarične specialitete in prijazni ljudje.

Tipična malezijska hrana skorajda ne obstaja - gre za kulinarično raznolikost, ki je nastala pod vplivom njene več-narodne populacije - predstavlja mešanico malajske, indijske, evrazijske, kitajske, muslimanske, tajske, in še bi lahko našteval.

Kadarkoli se znajdeš na ulici, vedno se kje kaj dogaja - na malih štantih, velikih food-marketih, kjerkoli...
Hitro nama je postalo jasno, da imava tu priložnost spoznati skorajda vse mednarodne kuhinje.

Več lahko povedo slike :)

Dan se začne z dobrim zajtrkom - Nasi lemak - riž, skuhan v kokosovem mleku, z različnimi dodatki - jajca, ribe, predvsem pa meso, meso, meso, vse skupaj zavito v bananin list. Za pol dolarja.

Zajtrku sledi obisk tržnice, nakup sadja, zelenjave, mesa, morskih dobrot.

Prodajajo vse živo (in mrtvo) - dobesedno - od žab, jegulj, rakcov, rakov, rib,...

Tofu na kile :) res je vedno svež in dober.

Tudi midva nisva odšla praznih rok.

Tako je nastajalo najino kosilo.

Prvič malo bolj kitajsko-tajsko : tanki riževi rezanci v sojini omaki, z malo zelenjave, rakci in govedino.

Pri indijcih : južno-indijski thali oz. riž z različnimi dodatki - leča, zelenjavni kariji, vse skupaj servirano na bananinem listu (bilo je super dobro).

Mogla sva poskusiti tudi lakso : sladko-kisla pekoča juha, z debelimi riževimi rezanci, zelenjavo in različnimi začimbami; odvisno od kraja kjer si, vsaka ima svoje značilne dodatke (ne preveč dobro).

Glavno dogajanje pa je seveda zvečer. Food paradise & night market :)
Na teh marketih so t.i. hawker stalls - več štantov, kjer vsak ponuja eno vrsto hrane, ki naj bi jo obvladal - nekje so ribe, drugje so tajske specialitete, spet drugi štant z indijsko hrano, sladicami, pijačo,...

In kako poteka :) kar ti najbolj zadiši si naročiš, se usedeš in počakaš. Prednost je, da če je družba večja, si vsak lahko naroči kar mu paše. Usedeš se za isto mizo, hrana pa je servirana na različnih krožnikih - vsak gostinec ima svojo barvo. 

Ribe so izgledale božanske. Sva pa pričakovala, da bodo malo cenejše, glede na to da nas je iz štirih strani obdajalo morje :).



Lok lok - ogromno različnih nabodal z vsem kar ti srce poželi; konci so označeni z barvo glede na ceno; si naložiš in sam popečeš.

Sladica po večerji : tanke riževe palačinke.

Cendol - najboljša specialiteta za najin okus : nariban led, kokosovo mleko, zeleni rezanci (obarvani z barvo bananinih listov), trsni sladkor, rdeči fižolčki plus še kakšen dodatek, odvisno od avtorja. Res osvežilno v teh vročih dnevih! 
 Izgled je bolj tako tako, okus pa je fenomenalen :).

Če dobro pogledaš mu iz ust moli zeleni konec :).

O hrani bi lahko napisala cel roman, kaj vse imajo, kaj sva poiskusila, ampak ne gre vse :). Nekaj več slik je še v albumu na picasi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar