ponedeljek, 12. november 2012

Azija v malem

Malezija je res Azija v malem. Če želiš doživeti Azijo na udoben način, vso njeno raznolikost glede pokrajine, mest, kulture, vere in hrane, brez umazanije in smeti na cesti, brez večjih logističnih težav ter predvsem med prijaznimi obrazi, je to prava destinacija.

Buda te pozdravi skoraj na vsakem koraku :).

Kuala Lumpur - velemesto. Danes se vračava, njenemu utripu se bova prepustila še za par dni; je povsem primerljiva s kakšnim New Yorkom, le da je bistveno cenejša :).

Za KL sva se odpeljala v Cameron highlands. Par malih vasic, raztresenih na višini pr. 1500 m.n.m. To so za Malezijce prave gore – klima je znosna, ni vlage, med 15 in 25 stopnij C. Da lahko normalno živiš, delaš, dihaš, brez klime v vsakem zaprtem prostoru. Zato je tudi ugodno za gojenje takšne in drugačne zelenjave, sadja – velike rdeče jagode so tu pravi hit :). Ob edini glavni cesti je polno nasadov, kjer se lahko ustaviš in si tudi sam nabereš jagode. Polna pričakovanj in apetita sva seveda tudi midva želela napolniti najine lačne želodčke – žal je pol kg (ki si ga nabereš sam) stalo okoli 6,5 eurov. Malo se nama je vseeno zdelo predrago, sva si pa na srečo nedaleč stran kupila super mangote.
Drugi hit pa je čaj – polno je plantaž čaja, trgovinic s čajem, črnim, zelenim, ledenim, 3v1 :).



 Jagode na 1001 način - s smetano, v kavi, oblite s čokolado, pecivo, piškoti,... Kar ti srce poželi.

Ko sva se malo spočila in ravno dobro navadila na svež zrak (jutra so bila sveža jesenska, dobila sva asociacijo na prvi šolski dan), sva se odpeljala v Georgetown, na otoku Penang – verjetno skoraj najpomembnejši kraj v srcih Malezijcev. Res je, da je stari del mesta pod Unescom, ampak to ni bistveno – Penang je kulinarična prestolnica Malezije. Ampak hrana v Maleziji zahteva posebno poglavje :).

Vožnja čez Penang bridge - 13,5km dolg most.


Georgetown - pod Unescovo zaščito od leta 2008.


V soboto zjutraj je bila gneča na tržnici, takšna kot pri nas.

Med drugim so prodajali tudi žabe - žive ali pa že pripravljene za na žar...

Ni komentarjev:

Objavite komentar