torek, 7. oktober 2014

Specialiteta tedna - južno-indijska hrana

Komaj sva čakala da prideva na jug - med drugim tudi zaradi hrane (oz. predvsem zaradi hrane). V primerjavi s severno-indijsko je ta tu mnogo lažja, bolj prijazna do želodca :). Večina karijev je narejena na osnovi kokosa; pa naj bo to kokosovo mleko, nastrgan kokos,... Osnova kuhinje je riž na nešteto načinov: v obliki idlijev, dos, pa tudi tapioka. Kuhajo pa seveda največkrat s koksovim oljem ali pa na ghee-ju. Med začimbami prevladujejo čili, črni poper, kardamom, ingver in cimet.

Nama je super, za zajtrk, kosilo, sladko, slano,...

Več ob slikah :


Dosa : kot velika palačinka, narejena iz riža (riževe moke) in fermentirane leče - mešanico namočijo čez noč in potem zmeljejo, da nastane tekoča zmes. Razmerje je nekje 4:1 v korist riža. Potem to spečejo na veliki vroči plošči; nastane tanka velika palačinka. Obstaja več opcij : masala dosa (polnjena s krompirjem, zelenjavo,...), paneer dosa (oblika sira), plain dosa...
Ponavadi za zajtrk, servirana z dvema omakama : sambar - zelenjavni kari, podoben juhi z lečo in začimbami, in chutney - iz kokosa + mešanica začimb, manj pekoče in osvežilno.
Paše kadarkoli, kjerkoli.

Sambar : zelenjavna omaka, osnova je leča. Dodane različne začimbe, predvsem tamarind in kokos, čili. V primerjavi z dalom na severu  veliko lažja varianta.

Idli : tradicionalni zajtrk. Enakih sestavin kot dosa, drugačne oblike, vse skupaj kuhano nad soparo, ni pečeno na olju. Nama ena najbolj okusnih jedi, če so le pravi. Ponekod uporabljajo tudi pšenično moko namesto riževe, ali pa že kupljen miks. Ti niso preveč dobri.
Zelo lahko in prebavljivo, dobiš ravno tako s sambarjem in chutneyem; imajo pa tudi sladke variante : polnjene s kokosom, indijskimi oreščki, palmovim sladkorjem... Nekateri dodajo tudi malo jogurta v maso, ki še malo bolj poudari kiselkast priokus.
Če jih le dobiva (sveže) jih imava za zajtrk; super gredo z bananami :) In ponavadi jih kupiva še malo več, za večerjo. Če jih le prej ne zmanjka. :).

Puttu : ali po naše riževe tortice; narejene nad soparo v modelčkih; glavna sestavina je..... riževa moka, pomešana z vodo, dodajo še malo naribanega kokosa, masa nato v model in nad paro. Zelo lahko, nevralnega okusa, za zajtrk ali kosilo. Še vročo dobiš na krožnik, kjer jo nato lahko zmečkaš med prsti, super z banano, za zajtrk, ali pa s kakšnim karijem.

 Idli -ji.

 Rice cakes oz. puttu. 

Narejeni nad paro v modelčkih.

Najina varianta tipičnega zajtrka :) vsega po malo : idliji z bananami in indijskimi oreščki, malo puttuja, ocvrte sladke banane, sladek idli s kokosom,.... ni da ni. Lahko in zdravo.

Appam : palačinke iz fermentirane riževe moke. Pri nama na jedilniku za zajtrk ali večerjo.V maso lahko dodajo tudi kokosovo mleko (te so najboljše).

Ponavadi preveriva vse izložbe, kjer se za steklom skriva kaj okusnega. Tu so od zadaj naprej puttu, idiyappam (riževi rezanci) in appam (palačinke).

Sadya : za kosilo/večerjo, verzija thalija. Na voljo v cenovnem razredu od 0,5 eura navzgor; odvisno od restavracije :) riž z različnimi prilogami - tipično kosilo, ki so nam ga postregli na izletu : zelo okusne priloge/kariji : kokos z naribanim korenčkom, banane in neka vrsta fižola, paradižnik v kokosovenm mleku,.. zraven ponavadi še papad - male ocvrte hrustljave lečine "palačinke". Tipično postreženo na bananinem listu.

Sladice, prigrizki : 
- ocvrte banane, tiste ta velike, živo rumene, mesnate :) v čičerikini moki in kokosovem olju.

 Sadya v lokalni gostilni - za 55 INR (okoli 0,7eura). Riž s sambarjem, trije kariji na krožniku, ter še trije v malih posodicah, skupaj z jogurtom in posladkom. In še enkrat toliko vsega sva dobila. Sva očitno izgledala lačna :)

 Kosilo na turi, postreženo na bananinem listu. Ko daš na list še vroče jedi, se te "navlečejo" arome in okusa lista.


Tudi to je slika s ture, ni sicer na listih, je pa bilo veliko boljše.

Morda res zgleda, kot da je vse eno in isto, samo da je riž. Pa ni res. Lahko je in tudi je zelo različnih okusov.
In to je le nekaj najbolj pogostih jedi. Veliko je še različic, kako vse uporabijo riževo moko, kokos, banane, lečo; pogosto ocvrtih, kot polpetki, različnih kombinacij. In fajn je hoditi od enega do drugega štanta in si sproti kupovati, kar se ti zalušta. KEr je vse dobro in poceni. PA če kdaj mimo trofiš, se ne sekiraš preveč :)

O sadju in kokosih pa ne bova zgubljala besed.... Hladen kokos v tej vročini - neprecenljivo.

P.s.- če imaš rad morsko hrano, bi se tu lahko odlično najedel. Ribe so sveže, poceni, lahko ti jih pripravijo v bananinem listu, nad paro, na žaru... Kar ti srce poželi.

Tako, sedaj pa počasi v Malezijo. Kjer se tudi vedno je :).

Ni komentarjev:

Objavite komentar