nedelja, 8. junij 2014

Ambulanta

Dr. Kristan Špela hodi v Nepal že dobrih 35 let, bila je na nešteto trekingih in odpravah, dežela ji je zlezla pod kožo.  Enkrat je na trekingu tudi resneje zbolela, takrat so ji pomagali menihi iz Kopana (budistični samostan v Kathmanduju). Kot zahvalo za to in za vse, kar je lepega doživela v Nepalu, se je po upokojitvi odločila, da bo tudi sama nekaj prispevala k boljši kakovosti življenja Nepalcev, predvsem otrok.  Vso svojo energijo, sedaj ko je že upokojena, je vložila v to, da so v Chyalsi postavili na noge manjšo kliniko; deloma s pomočjo prostovoljcev iz Pivke Bejž če uejdeš, deloma z lastnimi rokami in sponzoriranim denarjem. 
Ponavadi preživi tu 3 mesece, ko pa nje ni pa tu dela tibetanski zdravnik (ravno ta čas je odšel na dvotedensko izobraževanje v Kathmandu).

Med najinim obiskom je ambulanta delovala v manjši zasilni sobici, poleg pa so ravno dokončevali »ta veliko« ambulanto, delali so namreč tla. Klinika je kar dobro založena z zdravili in obvezilnim materialom, ima tudi manjši avtoklav za sterilizacijo nekaj kirurških inštrumentov.

Klinika dr. Kristanove 

Delo v "ta veliki ambulanti".

Hujših primerov v ambulanti ni bilo –  največkrat so pacienti šolski otroci, ki so hoteli malo špricati pouk, češ da jih kaj boli – ampak jih je Špela že imela kar naštudirane, tako da je niso več mogli kar tako okoli prenesti. 
Pregledala sem nekaj otrok z virozami, alergijami, impetigom, udarninami in urezninami (že z najmanjšim hansaplastom in malo fiziološke se daleč pride). Včasih je bilo treba katerega pred pregledom potrebno nagnati pod vodo in ga zdrgniti z milom, da si sploh videl kaj ti hoče pokazati pod vso umazanijo na sebi . 
Eden od otrok je prišel z malo večjim abscesom ingvinalo, fino je bilo da sem potem lahko dejansko spremljala kako napreduje zdravljenje,  in ni bilo kot ponavadi, ko pacienta nisem več videla. Še najhujši pa je bil primer domačega nasilja – žene nad možem. Špela je družino že poznala, saj so ponavadi prišli vsaj enkrat na teden - problem je bil alkohol - snaha je tepla svojo taščo, tašča pa moža – ta je prišel z razbitim nosom, hematomom okoli obeh očes, rano na glavi, najbolj pa je bila prizadeta roka – ogromna oteklina od komolca navzdol, izgledalo je kot zaprti zlom. Za silo smo ga očistili in zakrpali, potem pa so ga spravili doli v večjo bolnico v Phaplu. Kasneje smo izvedeli da je policija njegovo ženo pridržala, sam pa je tudi ostal v bolnici.

Priznam, z veseljem sem v roke spet vzela stetoskop, očistila nekaj ran, in nekaterim z malim flajštrom polepšala dan. Bi se pa dalo narediti že ogromno, če bi male lahko navadil nekaj osnovne higiene, kot je že vsaj malo bolj pogosto umivanje rok in nog, 

 Špela


Domače nasilje....


 Grde kronične rane pri 10letnem fantu.

Vnetje obnohtja.

Takšnega delovnega mesta se ne bi nihče branil.

1 komentar: