ponedeljek, 18. januar 2016

Roadtrip po Baliju - 1.del

Morje, sonce, plaže, masaže, dobra hrana, tek in plavanje. Bali. Enostaven, zelen, čist in prijazen. Takšen nama je ostal v spominu. To je bil tisti pravi dopust, ki sva ga krepko potrebovala. In zajela sva ga s polno žlico. 

Ponovno daritve na vsakem koraku, Ubud, Bali.

Sončni vzhod med palmami.

Budizem in hinduizem sta na Baliju prisotna z roko v roki, v sicer muslimanski Indoneziji.

Mirna, poceni in udobna namestitev med zelenjem.

Jutranji tek med riževimi polji - neprecenljivo.

Nasi campur - riž z dodatki, tipična in zelo okusna indonezijska jed. 

Razvajala sva se na polno, se dobro naspala, nato pa naju je začelo vleči naokrog. Vreme je neverjetno držalo, vse dni je bilo jasno in sončno, in tudi napoved je obljubljala konstantno lepo vreme. To se splača izkoristit, zato sva se odločila za roadtrip. Podvizala sva se in rentala poceni majhen suzuki (s klimo!) za en teden, 
Najem avta na Baliju je blazno poceni, majhnega dobiš že za 10 EUR na dan. Za primerjavo: taxi od letališča do Ubuda stane 20 EUR za uro in pol vožnje. Logično je, da kamorkoli greš na dnevni izlet daljši od 10 km, greš pač s svojim najetim avtom. Javni prevoz je tukaj zelo ubog, taxiji pa peklensko dragi. No, če voziš motor, je opcija tudi motor, ki stane tretjino avta.

Kakorkoli, v avto sva nabasala ruzake, nekaj kokosov za po poti, ter poln tank goriva. A, pa navigacijo. Brez te ne bi nikoli našla skritih lepot, ki jih ponuja otok.

V 7 dneh sva prevozila skoraj 400 km, se v povprečju vozila slabi dve uri dnevno, preostanek dneva pa sva maksimalno izkoristila za odkrivanje novega kraja. Videla sva jezera, slapove, Budistične in Hinduistične templje, bele in črne plaže, ter plavala z nešteto pisanimi ribami kot v akvariju. Naredila sva krog: Ubud – Manduk – Lovina – Amed – Padangbai – Sanur – Ubud.

Najin roadtrip po Baliju - navigacija prav pride :-)

Prvi dan sva se na poti do Munduka ustavila v hinduističnem templju Pura Ulun Danu Beratan. To je precej popularna znamenitost, saj je tempelj eden najpomembnejših na otoku. Posledično je bila velika tudi množica domačih in tujih turistov, ki smo oblegali lepo urejen kompleks. Del templja stoji v jezeru, kar naj bi omogočalo lep odsev v vodi. Ko pa sva prišla do tja, pa je sledil šok. Gladina jezera se je namreč toliko znižala, da je tempelj na kopnem. Že celo trava raste okrog njega! Žalosten primer velike zamude monsuna to deževno dobo…

Del templja Pura Ulun Danu Beratan je na jezeru, oz. je bil, dokler je bila gladina dovolj visoka.

Znotraj kompleksa je tudi budistična stupa.

Pot sva nadaljevala po starem robu vulkanskega kraterja proti slapovom v okolici Munduka. Pri vsej tej suši pa so se ironično ravno zdaj začeli okoli naju zgrinjati oblaki, megla je postala gosta in iz nje je začelo pršeti. Sklenila sva, da v tem  vremenu nima smisla bluzit okrog slapov, zato sva se lotila iskanja prenočišča.

Munduk je dolga vas, strnjena na edini grebenski cesti. Razgledi na vse strani so veličastni. Po naključju sva zavila v prvi homestay, ki je imel parkirišče in sobo z balkonom ter vrhunskim razgledom. Zadnji trenutek sva se skrila pod streho, preden se je utrgal oblak. Evo ti sušo! Pa vendar se je zvečer pričelo jasniti in to je bil zadnji dež, ki sva ga doživela od takrat.

Pogled na zahod z najinega balkona v Munduku. 

Zjutraj je bilo nebo kristalno jasno, zato sva se podvizala in hitro odpravila do slapov. Prvi slap Air Terjun Munduk je imel celo vstopnino 10.000 rupij, zraven tega pa še dodatnih 5.000 za parkirišče (kar je skupaj še vedno le en euro). Zelena džungla, skozi katero sva se spustila do potoka, ni kazala znakov suše. A slap je bil precej manjši kot običajno, kar se je videlo po izdolbeni skali in strugi. Zaradi zgodnje ure še ni bilo drugih turistov, zato sva nadaljevala do drugega slapu. Ta je bil kak kilometer stran, skozi zelene plantaže kave in banan. Tukaj je bilo precej več vode, lepo kuliso pa je predstavljala zelena okolica. Ni se nama mudilo, zato sva si privoščila kavico v bližnjem Cafeju.

In se prvi jutranji žarki.

Prijeten sprehod med plantažami banan in kave.

Drugi slap.

Svetovno znana kava Kopi Luwak, posebnost Balija.

Kava je obvezna tudi pri daritvah.

Do Lovine naju je čakala le dobra ura vožnje, zato sva imela čas. Veselila sva se že morja, plaže in kopanja. Najin cilj pa ni najbolj izpolnil pričakovanj. Že nastanitev je bila bolj "kavbojska". Ko pa sva se sprehodila 2 minuti do plaže, naju je v morju pričakal pas smeti. Nič kaj vabljivo za kopanje. Popularnih delfinov nama ni bilo za gledat, zato sva se odločila, da že naslednji dan nadaljujeva pot do Ameda. 

Tega bi se morali vedno držat...

Lovina je znana po delfinih.

Glavni pomol, izhodišče za opazovanje delfinov.

Črna vulkanska plaža, na videz lep pogled, a polno smeti v morju.

Zjutraj sva se najprej odpeljala še do bližnjega budističnega templja Brahma Vihara Arama. Nisva imela visokih pričakovanj, a tempelj naju je navdušil. Vse skupaj je zasnovano kot lepo urejen park, z več manjšimi templji, gredicami rož, ribnikom,... Skozi je speljana potka, ki te na koncu pripelje do glavnega templja. Ta na videz močno spominja na tistega v Borobadurju. Že takoj sva začutila dobro energijo kraja in pustila, da naju napolni. Ostala sva dlje, kot sva načrtovala, čeprav je pred nama bil še dolg dan.

Glavni tempelj Brahma Vihara Arama spominja na tistega v Borobudurju.

Polno skritih kotičkov s podobami Bude. 



Celoten kompleks templja je obdan z lepim parkom. 

Čakala naju je vožnja ob obali do Ameda. Na zemljevidu najdaljši odsek najinega roadtripa, dobre tri ure vožnje. Računala sva, da bova lahko vsaj uživala ob pogledih na morje. No, računica se ni izšla. Cesta sicer je ob obali, a toliko stran, da morja ne vidiš. Le na redkih odsekih se je prikazalo, drugače pa je večino razgleda predstavljal promet v koloni na na glavni cesti. 
Amed je skupina več manjših vasi, razpotegnjenih ob obali. Znan je predvsem po potapljanju in snorklanju. Korale naj bi bile le dobrih 20m od celine, v bližini pa je tudi stara ladijska razbitina, ki je pravtako dostopna z obale.

Zaliv v Amedu s koralami, primernimi za snorklanje. 

Našla sva si pravi resort med palmami z bazenom, cena ni bila previsoka (verjetno posledica da ni bil v prvi vrsti ob morju). Odločila sva se, da ostaneva dva dni, saj sva bila precej utrujena od vožnje.
Tudi tukaj so bile smeti v morju, pa vendar v manjšem obsegu, tako da se je za silo dalo skopat. Koral sicer ni bilo videt, a jih tudi nisva pričakovala. Imela sva morje, plažo, razgled na vulkan ter lepo sobo s hladnim pivom na terasi. Kaj bi si sploh lahko še želela?

Zasluženo pivo po napornem dnevu :-)

9 komentarjev:

  1. Jaz sem, Jessica Shannon Shirley iz ZDA, Severna Karolina, obljubljam, da delite to pričevanje po vsem svetu, ko je moj Mož vrne nazaj k meni, in danes z vsem spoštovanjem se rad zahvalil dr. Odenore za prinaša veselje in srečo, da je moj odnos in za mojo družino. Želim, da vas obveščamo vse, da je urok kolesa, ki je resnično in pristno. Nikoli nisem verjel v vse te stvari, dokler sem loosed moj mož, sem potrebovala pomoč, dokler sem našel veliko urok kolesa, In ga odda ljubezen urok za mene, in mu zagotovil mi je, da bom dobil moj mož nazaj v dveh dneh po tem, ko urok je bilo oddanih. Tri dni kasneje, moj telefon zazvonil, in tako pretresljivo, da je bil moj mož, ki je ni me poklical za zadnjih 6 mesecev zdaj, in javno opravičilo za srce zlomilo, in mi je povedal, da je pripravljen za svoj kosti nazaj do preostanek svojega življenja z mano. Dr Odenore, ga izpustili do vem, kako rada imam in hoteli. In odprl oči sliko, koliko smo se delijo. Kot pišem to pričevanje zdaj sem najbolj srečen dekle na zemlji in jaz in moj mož živi srečno življenje in ljubezen, ki je zdaj močnejši kot, kako to, so bili že pred našim break up. Tako da je, zakaj sem obljubil, da delijo svoje pričevanje po vsem vesolju. Vsa zahvala gre Dr. Odenore za prekomerno delo, ki je naredil zame. Spodaj je e-poštni naslov, v vsaki situaciji, ki ste jih doživlja srce zlomilo, in zagotavljam vam, da tako kot je storil, rudnik, za mene, on bo zagotovo vam pomaga. obrnite se mu zdaj na email odenoretemple@gmail.com



    (1) Rak urok

    (2) Nosečnost urok

    (3) Hiv/aids urok*

    (4) Pridobivanje vaš prevara denar nazaj*

    (5) Če želite, da otroka.

    (6) če ste vedno imeli slabe sanje

    (7) Urok, da bi Dobili svojo ljubezen za eno od zapor
    .
    (8) Dobili ogromna posojila, ne plačuje nobenih pristojbin urok*

    (9) če želite ženske/moški teči po vas.

    (10) Če želite, da je vaš ex nazaj.



    Obrnite se mu danes za vašo pomoč in vam bo z veseljem za vedno. ODGOVOR (e-naslov odenoretemple@gmail.com )

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni, iščete posojilo z nizkimi obrestmi, ki ga potrebujete za posojilo, da bi začeli svoje podjetje, ste videli pravo podjetje z našim podjetjem, s katerim lahko brezplačno dobite posojilo, nam prijazno nam pošljete na {loanforallservice @ gmail. com} ali whatsapp nam na + 1 443 281 3404

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem gospod henry frank, odobren in potrjen posojilodajalec z dolgoletnimi izkušnjami na področju posojanja in dajem posojila za zavarovanje in nezavarovanje s fiksno obrestno mero 2% na letni osnovi. 100% financiranje projektov z zavarovanimi in nezavarovanimi posojili. Z našimi fleksibilnimi posojilnimi paketi smo zagotovljeni in sposobni podeliti finančne storitve vsem našim številnim strankam po vsem svetu. Delujemo pod jasnimi in razumljivimi pogoji in nudimo posojila vseh vrst zainteresiranim strankam, podjetjem, podjetjem, poslovnim organizacijam, fizičnim osebam in vlagateljem v nepremičnine ... Email: henryfrankloanfirm@gmail.com
    Whatsapp: +1 (662) 362-7440

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz sem Abbas in sem iz Alžirije. Iskal sem spletno posojilo in bil sem zelo prestrašen, ker še nikoli nisem zaprosil za posojilo, zato sem zelo dobro iskal in iskal pravo podjetje. Našel sem podjetje, imenovano posojilne kreditne institucije. Pogledal sem in videl, kaj so ljudje rekli o tem podjetje je bilo res. Odločil sem se, da zaprosim za posojilo pri podjetju in potreboval sem posojilo v višini 16.000 dolarjev za ustanovitev podjetja, ko sem zaprosil, so mi povedali vse, kar moram narediti sam, in mi zagotovili, da bom v enem tednu Bodite s posojilom. Rekel sem, da je v redu, in čakal sem natanko en teden, da sem dobil posojilo od tega podjetja, ko to pišem zdaj, še nikoli nisem bil prevaran in to podjetje je odlično. Slišal sem, da ljudje govorijo o prevarah, vendar še nikoli nisem bil prevarant in hvala Bogu za to. Torej vsi, če potrebujete pravo posojilo, je to pravo podjetje, za katerega lahko zaprosite. Pomagalo vam bo in takrat, ko vam bodo povedali, boste prejeli posojilo, kar je natančen čas, ko boste prejeli posojilo. Samo to sporočilo moram napisati vsem, da se ne boste navadili prositi za posojilo pri napačnem podjetju, če potrebujete pravo posojilo, kontaktirajte podjetje in zadovoljni boste. Njihov e-poštni naslov je ( loancreditinstitutions00@gmail.com ) pošljite jim sporočilo na WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni vsi, moje ime je Dawoud Owen, iz Londona, glavnega mesta Anglije, danes sem tako srečen. Prejel sem posojilo od posojilnih kreditnih institucij, ko je izgubljeno vse moje upanje, da ne morem več dobiti posojila, ker me goljufajo številni posojilodajalci, vendar se le spodbujam in naredim pogumen korak ter se prijavim pri tem posojilodajalcu, vendar z veseljem povem danes, ko sem pravkar prejel svoje posojilo v višini 9.000,00 funtov in vam bom svetoval vsem, ki potrebujete posojilo, ga kontaktirajte na njegov e-poštni naslov: loancreditinstitutions00@gmail.com. ali WhatsApp: +393512114999 in pridobite posojilo še danes. Lep dan vam želim

    OdgovoriIzbriši
  6. Lep pozdrav vsem. Moje ime je Maryam Ali iz Maroka. Vendar živim v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, videla sem komentarje ljudi, ki so že najeli posojilo pri kreditnih institucijah; In potem sem se odločil, da se prijavim pri njih in že po nekaj dneh sem potrdil svoj račun 70.000 evrov na svojem računu, ki sem ga zahteval. To je res odlična novica. Vsakemu, ki potrebuje posojilo, priporočam, naj pošlje e-pošto na {loancreditinstitutions00@gmail.com} ali njegovemu agentu WhatsApp: +393512114999 Vesel sem, da sem dobil posojilo

    OdgovoriIzbriši
  7. Moje ime je Euphemia Dorothea. Bog me je blagoslovil s tremi otroki in ljubečim možem. Obljubljam, da bom delila to pričevanje, ker je Bog dober v mojem življenju. Pred 4 meseci sem obupno potrebovala denar, dokler nisem pomislila na posojilo, nato pa sem naletela na narobe roke, ki so trdile, da so posojilodajalci, ne da bi vedele, da gre za prevaro. Od mene je pobral 1860 evrov in mi ni hotel poslati e-pošte. Od takrat sem bil zmeden, vendar me je Bog prišel rešit enega od vernikov. V nedeljo sem šel v cerkev po bogoslužju. Zamisel delim s članom Christians in ona me predstavi posojilna agencija, imenovana posojilne kreditne institucije, je povedala, da je agencija zagotovila znesek 90.000 evrov. Zbral sem e-poštni naslov posojilne agencije in jim v ponedeljek zjutraj poslal e-pošto, v kateri sem povedal pravila in predpise, in sledil sem jim. Po obdelavi dokumentov so mi dali posojilo v višini 120.000 evrov. Vsakdo ga lahko kontaktira preko e-pošte: loancreditinstitutions00@gmail.com ali številke WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši
  8. Moje ime je Nicolás Miltiades iz Slovenije. Rad bi se zahvalil posojilno-kreditnim institucijam, ki so mi pomagale dobiti posojilo. Zadnje tri mesece sem iskal posojilo za poravnavo svojih dolgov, vsi so me poskušali preslepiti, dokler nisem končno srečal posojilno-kreditnih ustanov. lahko so mi dali posojilo v višini 110.000 evrov. ti lahko tudi pomagajo. pomagali so tudi nekaterim drugim mojim kolegom. Če potrebujete kakršno koli finančno pomoč, se obrnite na njegovo podjetje po e-pošti (loancreditinstitutions00@gmail.com) Številka WhatsApp: +393512114999 Verjamem, da vam lahko pomagajo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Moje pričevanje Pozdravljeni vsi
    Tukaj sem, da pričam, kako sem dobil posojilo od posojilnih kreditnih ustanov, potem ko sem večkrat zaprosil za različne posojilodajalce, ki so obljubili pomoč, a mi posojila nikoli niso dali. Dokler me moj prijatelj ni predstavil posojilnim kreditnim institucijam in mi obljubil, da mi bo pomagal, in dejansko so storili, kot so obljubili, brez kakršnega koli odlašanja. Nikoli si nisem mislil, da še obstajajo zanesljivi posojilodajalci, dokler nisem srečal posojilno-kreditnih ustanov, ki so res pomagale pri posojilu v višini 13.000 evrov in spremenile moje prepričanje. Ne vem, ali na kakršen koli način potrebujete resnično in nujno posojilo. Obrnite se na posojilne kreditne institucije po e-pošti: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    Whatsapp številka: +393512640785 ali: +393509313766
    ali :+393512114999.
    Elektronski naslov: loancreditinstitutions00@gmail.com

    OdgovoriIzbriši