ponedeljek, 26. november 2012

Kambodža


Država, ki sva jo pred leti izpustila iz klasičnega kroga, ki vodi turiste po tem delu JV Azije. Tokrat tega nisva naredila, in prav sva se odločila.
Kratek let naju je pripeljal iz razvite Malezije v glavno mesto Kambodže - Phnom Penh. Na letališču z vizo ni bilo problemov, 20 USD in to je bilo to, končano v petih minutah. Najprej sva odšla na kokos, nato pa se odpeljala s tuk-tukom v center. 

In spet sva prišla v Azijo, kakršna nama je ostala v spominu izpred petih let. Kambodža ni le Angkor Wat, je mnogo, mnogo več.

V mestu je polno budističnih watov, prečkanje ceste ob množici motoristov je pravi izziv, dokler se ne navadiš. Življenje na ulicah je že ob 6.uri zjutraj. Užitek se je bilo zjutraj sprehoditi po promenadi ob reki, polni ljudi, mladih in starih, ki so se predajali prvim sončnim žarkom, imeli tai-chi /aerobiko/ so tekli. Sprehodu je sledila dobra kamboška kavica z mlekom, kratka in sladka, da nama zjutraj malo cukr dvigne :). Tako kot v Burmi dobiš tudi tu poleg naročila vedno zraven velik čajnik kitajskega čaja zastonj, kar nama je res všeč. No ja, le če ne ješ v preveč dragi restavraciji - tam te navade nimajo...

Jutranja telovadba ob reki.


Klepet ob zajtrku na malih plastičnih stolih in mizici.

Vietnamski način nošnje svoje premične trgovinice :)

Veliko jih hodi naokoli kar v pižami. Zakaj zaenkrat še nisva odkrila.

Dnevi so bežali mimo; odkrivala sva markete in tržnice, muzeje, lepe kolonialne zgradbe še iz časa Francozov, dobre restavracije, wate, parke in spomenike. Spet sva lahko kupila sladek lepljivi riž z banano, posedala po malih cafe-jih, opazovala svet okoli naju, budistične menihe na jutranjih obhodih, se gužvala med domačini in doživela tudi pravi tropski naliv – v petih (!) minutah je bilo na cesti vode do kolen. Nihče se ni sekiral ;)




Kraljeva palača.

Na kosilu - zraven vedno dobiš še kitajski jasminov čaj.


Takega naliva še nisva doživela.

V petih minutah je bilo na ulici vode do kolen.


Nekaj zanimivih dejstev o Kambodži :
- je kraljevina, prej poznana tudi kot Kampučija
- približno polovica prebivalstva je mlajša od 15 let
- državna zastava je edina na svetu, ki ima narisano zgradbo (Angkor Wat)
- v obtoku sta dve valuti - amriški dolar in kamboški riel - z njim ponavadi plačuješ na tržnici, manjših štantih, ostalo pa z dolarji
- zelo radi (predvsem ženske in otroci) hodijo naokoli v pižamah, ob kateremkoli delu dneva; je prav zabavno videti
- naj bi bilo med 4 – 6 milijonov še neeksplodiranih min v državi…

Tudi zvečer ne pozabijo na zdravo življenje.

Phnom Penh - the charming city.

Ljudje so zelo iskreni, srčni, prijazni, ponosni in močni. Žal pa ima narod za seboj težko preteklost; dobrih 30 let nazaj je Kambodžo pretresla državljanska vojna, v kateri je umrlo nasilne smrti skoraj petina prebivalstva. Posledice so še danes močno, močno vidne, čeprav je danes Kambodža miroljubna in demokratična država.

Ni komentarjev:

Objavite komentar